Izjava za medije, 7. svibnja 2009.

Izjava za medije, 7. svibnja 2009.

S obzirom na to da se ministar Primorac još uvijek nije očitovao u svezi s našim zahtjevima na jučerašnjem plenumu izglasana je daljnja blokada Sveučilišta. Ovim putem pozivamo sve studente i sve ostale koji nam žele pomoći u ostvarivanju naših temeljnih prava, da nam se pridruže i podrže našu inicijativu.

Također želimo skrenuti pozornost na pismo koje smo još 29. travnja poslali ministru Primorcu, čiji odgovor i dalje čekamo. U pismu smo iznijeli naše probleme i pitali ga zašto se kapitalna sredstva koja su nam oduzeta rebalansom proračuna ulažu u gradnju kampusa u Mostaru, a Pula sa svojih više od 3000 studenata i dalje čeka na njegovu gradnju. Iako smo dobili neke usmene naznake da bi nam se mogla vratiti rebalansom oduzeta sredstva i ispuniti drugi zahtjev, i dalje nismo dobili nikakvo službeno javno očitovanje od ministra Primorca.

Podsjećamo, naši zahtjevi su:
1. Jamstvo ministra službenim dokumentom da će osigurati besplatno školstvo na svim razinama obrazovanja.
2. Jamstvo ministra službenim dokumentom i u medijima da će vratiti sva sredstva za kapitalna ulaganja koja su oduzeta rebalanasom proračuna, istog dana kad Hrvatska izađe iz recesije čime bi se mogla započeti izgradnja studentskog kampusa.
3. Standardizacija bolonjskog sustava na svim sveučilištima Hrvatske.

Nadalje, na jednom od prethodnih plenuma donesena je odluka da se dopušta održavanje pismenih ispita. Pojedini profesori su tijekom jučerašnjeg dana održavali «pismene ispite», koji su zapravo bili kolokviji. Dobili smo potvrdu od prorektorice Đeni Dekleve da se službeno mogu održavati samo završni pismeni ispiti, a nikako kolokviji. Stoga je izglasano da će se otvoriti dvorane za ispite, koje će biti pod nadzorom redarske službe, a ispiti će se odvijati prema novom rasporedu koji će se sastaviti u dogovoru s profesorima.

Pozdravljamo prisustvovanje glasnogovornika Ministarstva na jučerašnjem zagrebačkom plenumu i nadamo se da će se njihovi predstavnici odazvati i našem pozivu. Među ostalima podržali su nas i:
– udruga Slobodna škola
– Centar Miramida
– udruga MAK
– grupa ˝Spomenik˝
– Wendy Bracewell, profesorica povijesti na školi slavenskih i istočnoeuropskih studija; spisateljica
– Slavoja Žižek, sociolog, kulturni kritičar, filozof, psihoanalitičar
– studenti Beogradskog univerziteta – na platou ispred Filozofskoga Fakulteta osvanuo je grafit: ˝Solidarnost sa kolegama u Hrvatskoj!˝
– Festival mediteranskoga filma Split
– Centar Primijenjenog Kazališta “CORINGA”

Želimo također istaknuti da podržavamo sve studente u Hrvatskoj u njihovim pokušajima blokade Sveučilišta i fakulteta.

Danas od 11 do 11.30. studenti su održali mali performans kako bi što više upoznali javnost i medije sa svojim zahtjevima. Od Zlatnih vrata prema Sveučilištu studenti su razvukli uže na kojemu su visjeli letci koji svakoga mogu pobliže upoznati sa stvarnim problemima nas studenata koji se često samo polovično iznose u javnosti. U akciji je sudjelovao veći broj studenata koji su prolaznicima dodatno objašnjavali naše ciljeve i metode te i dalje skupljali potpise za peticiju. Time smo pokazali koliko smo ujedinjeni i „povezani“.

Za kraj želimo napomenuti da će se na večerašnjem Plenumu u 20 sati odlučiti o daljnjoj blokadi. Podsjećamo da je Plenum otvoren za studente i sve ostale zainteresirane koji demokratskim putem mogu izraziti svoje mišljenje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s


%d bloggers like this: